Detacheerders bemiddelen veel minder zzp’ers

Bericht van Flexmarkt met als bron PWC Na twaalf kwartalen van groei, krimpt de Nederlandse detacheringsbranche als gevolg van minder werk voor zzp’ers. Dat is een gevolg van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Dat blijkt uit de kwartaalmonitor voor de detacheringsbranche van PwC, waar…..
Home » Detacheerders bemiddelen veel minder zzp’ers

Detacheerders bemiddelen veel minder zzp’ers

Bericht van Flexmarkt met als bron PWC

Na twaalf kwartalen van groei, krimpt de Nederlandse detacheringsbranche als gevolg van minder werk voor zzp’ers. Dat is een gevolg van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

Dat blijkt uit de kwartaalmonitor voor de detacheringsbranche van PwC, waar de belangrijkste Nederlandse detacheringsbureaus aan deelnemen.

Bemiddeling zzp’ers – 17%

In het laatste kwartaal 2016 daalde nagenoeg in alle vakgebieden de bemiddeling van zzp’ers. Daardoor nam de omzet van detacheerders af met 2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Terwijl de omzet uit bemiddeling van eigen personeel toenam met 4%, daalde de omzet uit bemiddeling van zelfstandigen met maar liefst 17%.

Onzekerheid door Wet DBA

Volgens Martin Bond, sectorleider zakelijke dienstverlening van PwC, zijn opdrachtgevers door de nieuwe wet voor zzp’ers (Wet DBA, red.) terughoudender om zelfstandigen in te huren. ‘Veel opdrachtgevers nemen liever het zekere voor het onzekere en kiezen voor het stopzetten van de inhuur van zzp’ers via detacheringsbureaus totdat de onzekerheid is weggenomen. Ook horen we in de markt dat veel zzp’ers weer in dienst treden bij detacheringbureaus.’ Martin Bond verwacht dat de trend doorzet in 2017. ‘Op dit moment wordt de wet nog niet gehandhaafd. Desondanks zien we spelers in de markt wel handelen op basis van de huidige kennis van de wetgeving. De afname van de inzet van zelfstandigen zal naar onze verwachting verder doorzetten naarmate het moment dichterbij komt dat de wet gehandhaafd gaat worden.’ De verwachting is overigens dat de positie van zelfstandigen een belangrijk onderdeel zal vormen van de formatiebesprekingen.

Bron: PwC

Voordelen Talisman

w

Vooraf overleg

Advies tijdens gehele proces

Specialist wet- en regelgeving

Snelle betaling

Collectief voordeel

Scholing

Persoonlijk contact

Snel en flexibel

Ons kantoor

Locatie Talisman

Benoordenhoutseweg 46
2596 Den Haag (route)
T: 070 312 2999
E: benelux@talisman-software.nl
KVK: 28059529

Kennismaken?

Laten we een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek