Vacature scrum master

..

Op zoek naar een leuke vacature voor een scrum master of wil je weten wat een scrum master doet?  In dit artikel gaan we dieper in op de functie van scrum master en de daarbij behorende vacatures. In totaal 5 minuten vertellen we je alles wat je moet weten over deze functie. De vragen die we gaan beantwoorden zijn:

  • Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden?
  • Welke opleidingen zijn geschikt om scrum master te worden?
  • Is het mogelijk om een scrum master te worden zonder een opleiding?
  • Zijn er certificatie die je kan halen om nog beter te worden?
  • Is deze functie geschikt voor ZZP’ers of op alleen voor vast dienstverband?
  • Hoeveel verdient een scrum master?

Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden?

De werkzaamheden zijn afhankelijk van de werkgever en hoe jij deze rol zelf wil invullen. In de praktijk zien we echter wel dat er vier verschillende situaties.  

Als scrum master is het erg belangrijk dat jij je collega’s helpt groeien en zichzelf laat ontwikkelen. Sommige teams zijn niet altijd even bekend met de manier van werken. Een scrum master heeft dan de taak om deze manier van werken te leren aan zijn of haar collega’s. Hierin ben jij degene met ervaring en expertise. Door jouw ervaringen te delen met je scrum team wordt iedereen enthousiast en herkennen ze dat jou manier van werken zeer productief is. In deze situatie is herhaling de sleutel tot succes. De reden hiervoor is dat je het scrum team nieuwe gebruiken en werkwijzen moet leren. Jij vind dit niet vervelend omdat het namelijk bij de rol hoort. Naast het herhalen van de nieuwe werkwijzen moet je ook out-of-box denken om het team verder te helpen.

Het tweede aspect is faciliteren. Dit heeft vooral te maken met het goed laten verlopen van meetings. Hierin is het key dat iedereen snapt wat het doel is van de meeting, er een duidelijke agenda is en er gericht wordt gewerkt naar een resultaat. Door het goed faciliteren help je de communicatie van het team te optimaliseren waardoor er in minder tijd meer resultaat wordt behaald. Daarnaast bemoei je je niet inhoudelijk met projecten en meetings maar focus je je op het proces. De inhoudelijkheid van de meetings en de kwaliteit die het team levert zijn de verantwoordelijkheid van de product owner.

Het derde onderdeel is het coachen van het team. Deze taken zijn zeer belangrijk voor het goed vervullen van de rol scrum master. Het coachen is hierin niet vertellen wat mensen moeten doen maar door het stellen van krachtige vragen komen de teamleden zelf met de werkzaamheden en activiteiten. Het coachen is altijd een lange termijn traject en je zal dan vooral bezig zijn met de toekomst. Niet iedereen zal in zijn rol als scrum master bezig zijn met coaching omdat het kan zijn dat je alleen sprints scrum (korte trajecten). De onderwerpen waarin een scrum master het team helpt groeien zijn organisatorisch, verantwoordelijkheid en natuurlijk persoonlijke groei. 

Samengevat staat een scrum master op met de vraag: “hoe kan ik mijn team helpen groeien?”. Hierin is het namelijk heel belangrijk om communicatiestromen te optemaliseren, randvoorwaardes voor meetinges vast te stellen en het team tot nieuwe inzichten te laten komen door coaching en persoonlijke groei. Het is wel belangrijk dat je dat je beseft dat je geen assistent bent van het team maar degene bent die het team optimaal laat presteren. Ben jij klaar voor de volgende stap als scrum master? Kijk op onze vacaturepagina voor de nieuwste banen!

Vacature Scrum master

Als Scrum Master ben je een expert in het Agile gedachtengoed, het Scrum framework en zorg je dat zowel de teams als de omgeving van de teams naar een hoger volwassenheidsniveau worden gebracht. Gezien de uitdaging waar het team voor staat zoeken we een Scrum Master die zich richt op de ontwikkeling van het team. Je coacht het team, de Product Owner en de organisatie.

Bekijk de Vacature

Niet wat jij zoekt? Vul dan een open sollicitatie in.

Open sollicitatie

Welke opleidingen zijn geschikt om scrum master te worden?

 

Er zijn geen specifieke MBO,HBO of WO opleidingen die gericht zijn op de functie van scrum master. Vaak zien we dat er HBO of WO werkniveau wordt gevraagd in combinatie met een gerelateerde studie richting als de branche waar de opdrachtgever in actief is. Wil je een baan als scrum master in de ICT dan wordt er vaak een ICT studie gevraagd en als deze niet vereist is dan is het in ieder geval een pluspunt voor jou als kandidaat. 

Naast een studierichting of het studieniveau dat wordt gevraagd zullen sommige opdrachtgevers ook vragen of je een Scrum Master accreditation (PSM1) hebt afgerond. 

 

Kan ik solliciteren op de vacature van scrum master zonder een opleiding?

 

Soms is het mogelijk om te solliciteren op een vacature voor scrum master zonder een opleiding te hebben afgerond, echter is het wel zo dat dit niet vaak voorkomt. Als je namelijk geen opleiding HBO of WO hebt afgerond dan moet je al veel werkervaring als scrum master. Op de vraag of je een scrum master kan worden zonder PSM1 dan is het antwoord ja. De reden hiervoor is dat niet alle bedrijven dit certificaat vragen. 

 

Zijn er certificeringen die ik kan halen om beter te worden?

Ja die zijn er zeker. Naast het behalen van een PMS 1 kan je ook nog een PSM II of PSPO behalen. Deze opleidingen worden aangeboden door scrum.org. Bekijk het gehele aanbod van scrum gerelateerde opleidingen om hun website.

Scrum master vacature

Hoe wordt de functie van scrum master aangeboden?

Deze functie wordt zowel aangeboden als freelance als voor in vast dienstverband. Dit geldt voor zowel de functies die zijn gericht op sprints als op lange termijn projecten. Wel zien we dat in de praktijk de lange bij de termijn projecten de opdrachtgever vaker de voorkeur heeft dat iemand in vast dienstverband treed.

Hoeveel verdient een scrum master?

 

Het salaris of het uurtarief van een scrum master is sterk afhankelijk van de werkervaring en de extra opleidingen die iemand heeft gevolgd. Vaak zien we dat het salaris van een junior begint bij € 2800 en een medior verdient € 3500 per maand. Als iemand in aanmerking komt voor een senior positie dan kan dit wel doorgroeien tot  €5000 per maand. Ben jij een ZZP’er dan zal het uurtarief rond de € 80 per uur liggen. 

Ben jij opzoek naar een nieuw baan als scrum master? Kijk dan op onze vacaturepagina of wil de open sollicitatie in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op.

Bekijk ons actuele vacature aanbod of vul een open sollicitatie in.

Vacature Open inschrijving

 

Meer opzoek naar een baan in de ICT en is dit niet wat je zoekt? Bekijk dan eens de pagina’s over:

 

Voordelen Talisman

w

Vooraf overleg

Advies tijdens gehele proces

Specialist wet- en regelgeving

Snelle betaling

Collectief voordeel

Scholing

Persoonlijk contact

Snel en flexibel

Ons kantoor

Locatie Talisman

Benoordenhoutseweg 46
2596 BC Den Haag (route)
T: 070 312 2999
E: benelux@talisman-software.nl
KVK: 28059529

Kennismaken?

Laten we een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.